Vihreää taloushallintoa pilvestä

May 27, 2020 | Blogi

Ilmastonmuutos on puhuttanut meitä suomalaisia lähiajat ja näitä asioita pohditaan myös meillä Visma Publicissa. Haluamme olla mukana ehkäisemässä ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Olemme muun muassa osallistuneet Ilmastoveivi-kampanjaan, korvanneet pahviset kertakäyttömukit posliinimukeilla ja näin ollen laskimme säästävämme noin 28724 pahvista mukia. Pieniä tekoja, mutta uskon että jos kaikki tekisivät näitä pieniä tekoja, saamme hillittyä ilmastonmuutosta. 

Miten taloushallinnon tuotteet voivat auttaa ilmastonmuutoksen ehkäisemisessä? Tuotteitamme kehitetään, tuetaan ja konsultoidaan täällä Suomessa (Helsingissä, Jyväskylässä ja Tampereella). Luotamme siihen, että täällä kotimaassamme perusasiat ovat kunnossa kierrätyksen ja energiatehokkuuden osalta eikä matkustamiseen ole juurikaan tarvetta, joten hiilijalanjälkemme on pieni. 

Pilvipalveluiden tuottamiseen vaadittavat serverit ja muut laitteet, kuten jäähdytysjärjestelmät kuluttavat tiettävästi paljon energiaa. Arvioiden mukaan jopa 75 % konesalien käyttökustannuksista syntyy nimenomaan energiankulutuksesta. Käyttämämme konesalitarjoaja on myös kotimainen ja heidän konesaliensa energiatehokkuutta mitataan jatkuvasti ja konesaleissa hyödynnetään vapaajäähdytystä noin yhdeksän kuukautta vuodesta. Vapaajäähdytyksessä he hyödyntävät ulkoilmaa konesalien jäähdyttämiseen. Suomessa sijaitsevat konesalit ovat rakennettu modernien periaatteiden mukaan, jossa kuuma ja kylmä ilma erotetaan suunnitelmallisesti toisistaan.

Merkittävin tekijä ja suurin hyöty pilvipalvelussa omiin konesaleihin verrattuna on laitteiden sekä näistä aiheutuvan energiankulutuksen määrä. Pilvipalveluihin siirryttäessä fyysisten laitteiden tarve vähenee, mikä luonnollisesti vähentää laitteiden valmistuksesta, toimituksesta ja ylläpidosta aiheutuvan energiankulutuksen ja päästöjen määrää. Kun palvelimia vielä hyödynnetään korkeammilla käyttöasteilla ja palvelimen kapasiteettia säädetään tarpeen mukaan, kulutetaan energiaa vain sen verran kuin on tarpeen. Pilvipalveluiden ansiosta organisaatiot voivat siis toimia samaan aikaan sekä kustannustehokkaammin, että vastuullisemmin.

Ilmastonmuutokseen ja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen voi siis jokainen organisaatio vaikuttaa toimintatapojaan muuttamalla ja valitsemalla tuotteita ja palveluita, joiden avulla kyetään pienentämään hiilijalanjälkeä. Taloushallinnossa on puhuttu jo vuosia paperittomasta tai digitaalisesta taloushallinnosta. Kukin organisaatio voi siis tehdä valinnan vastuullisemman toiminnan puolesta, samalla kun parantaa toimintansa tehokkuutta ja alentaa liiketoiminnan kustannuksia. Sen lisäksi, että organisaatiot voivat tehostaa liiketoimintaprosessejaan ja keskittyä entistä paremmin ydinosaamiseensa, tekevät he myös valinnan kestävän kehityksen puolesta.

Ympäristöystävällisyys ja vastuullisuus ovat teemoja, jotka jatkossa nähdään epäilemättä jokaisen organisaation agendalla ja yksi keinoista, joilla organisaatiot voivat ohjata toimintaansa vastuullisempaan ja ympäristöystävällisempään suuntaan, ovat pilvipalvelut.

Vihreän pilvipalvelun ansiosta organisaatiot voivat taata turvallisemman ja kestävämmän ympäristön niin nykyisille kuin tuleville sukupolville. Sen lisäksi organisaatio vaikuttaa valinnoillaan ilmastonmuutoksen hidastumiseen ja rakentaa kestävämmän pohjan liiketoiminnan tulevaisuudelle.

Tehdään yhdessä vihreää taloushallintoa!